Dnes je piatok, 19. aprl 2024
oslavuje Jela - Posla pohadnicu
 
Pomoc Napte nm
Miro..: Ke sa dlho pozer do priepasti, aj priepas sa pozer do Teba... sp na zoznam blogov
zaloi blog
Cesty nase kazdodenne...

2009-03-02 18:53:03  |  Veobecne o niom  |  pretan: 997x | posla znmemu

Dnes je to nieco vyse mesiaca, co je v platnosti novy cestny zakon. Ten zakon, ktory bol len par hodin po zavedeni tak hrubo poruseny jeho najvacsim zastancom, ktory sa po Bratislave premaval vyse 130-km rychlostou - samozrejme bez postihu. Podme sa nan pozriet zblizka.
Novy cestny zakon, ktory je v platnosti od 1.2.2009 znizil rychlost v mestach a obciach z povodnych 60 km/h na 50 km/h - podla mna vsak uplne bezdovodne. Na vacsine usekov je uplne bezpecne jazdit 60-kou, a na tych, kde je to rizikove, sa predsa da rychlost znizit znackou, nie zakonom. Nasi zakonodarci sa ohanaju argumentami a porovnaniami z inych clenskych statov Europskej unie.
Napriklad vo vacsine clenskych statov Europskej unie je maximalna povolena rychlost v obci 50 km/h. - vacsina z tychto clenskych statov vsak zvazuje zmenu a opatovne zvysenie na 60 km/h, kedze tieto rychlostne limity boli tvorene v casoch, ked sa brzdne drahy aut nedali so sucasnymi ani len porovnat.
Novy zakon mal dalej dat policajtom moznost nepokutovat porusenie, ale napriklad riesit drobny priestupok napomenutim. Vy ste uz o napomenuti poculi? Ja teda nie.
Novy cestny zakon mal dalej umoznit male odchylky rychlosti z dovodu nepresnosti pristrojov (ako tachometrov, tak aj radarov) - urcite ste vsak poculi o ludoch, ktori zaplatili 40 a viac EUR aj za rychlost 53 km/h!!!
Novy cestny zakon neuzavrel, ako to nakoniec bude s lekarnickami, ale policajti za ne uz veselo pokutuju. Dnes su potrebne biele, o pol roka to zas mozno budu oranzove, v buducom roku pride do mody fialova a takto budeme kazdych 6 mesiacov utracat "par drobnych" za novu autolekarnicku, ktoru (ruku na srdce) mnohi z nas ani nikdy neotvoria a nepouziju.
Novy cestny zakon sluboval, ze znizenim rychlostneho limitu na 50 km/h uplne zaniknu useky, kde je maximalna povolena rychlost 40. Dodnes vsak existuje mnozstvo miest, kde sa tak nestalo. Alebo este bolo malo casu? Ci len mam zle informacie a existuje nejake prechodne obdobie? Ako s Eurom? Rok? Roku 1967 sa vo Svedsku menila lavostranna premavka na pravostrannu, a cela tato udalost prebehla v celej krajine z vecera do rana. Ale Svedsko je predsa len "mensia" krajina, tam je zrejme mozne to hravo stihnut.

Neviem, ci sa Vam to prihodilo tiez, ale ja som sa v prvych dnoch platnosti noveho cestneho zakona niekolkokrat po sebe vliekol po bratislavskom obchvate (maximalka 90 km/h) v kolone iducej 50-kou. Chvilku som nadaval na vodicov, ale potom som si uvedomil, ze je pes zakopany niekde inde. Oni sa jednoducho bali a boja policajtov, ktori miesto toho, aby ludom pomahali, robia si z nich dojne kravy a naplnaju vdaka nim svoje kasicky.
Nevravim, ze som ktovieaky svetobeznik, ale par krajin som si uz pochodil. Nikde som vsak nezazil pristup policie, ako prave v tej nasej. Napriklad v CR mate moznost na kazdom policajnom voze vidiet napis: Pomahat a chranit. Podla toho, co som pocul, sa tym naozaj aj riadia. Jedna znama zijuca v Anglicku mi raz rozpravala o svojich zaciatkoch za volantom tam. Hned prvu krizovatku nezvladla a presla zvyknuta na pravostrannu premavku do protismeru priamo pred policajtmi. Myslela si, ze uz v zivote neuvidi svoj vodicak, no oni, len co zistili, ze je z Europy, usmiali sa, popriali jej vela zdaru so zvykanim si na opacnu stranu a odisli. Tak toto by sa u nas stat urcite nemohlo...
Kedysi, ked som bol maly, chcel som ako kazdy chlapec byt medzi inymi povolaniami typu smetiar, poziarnik, kozmonaut aj policajtom. Dnes uz ale ani za nic. Nevravim, ze kazdy jeden je zly a skorumpovany, ale par lastoviciek este leto nerobi. Chcel by som sa raz dozit toho, ze ked na ceste predo mnou zbadam policajne auto, budem mat akysi pocit istoty a bezpecia. Momentalne takmer kazdeho cloveka obleje studeny pot a jedina jedna myslienka. Za co ma dnes zastavia? Co si na mna vymyslia? Aku chybu mi najdu na aute? Kolko za to zasa zaplatim?
Ked sa uz pokuty vyberaju jedna radost, kam tieto peniaze putuju? A kolko z vybranych penazi naozaj doputuje az do statnej pokladnice po tom, co sa porozdeluje do vreciek tych vyssie postavenych vo funkciach? Ked sa uz tak opicime po Europskej unii, preco neopakujeme aj sposob vyberania pokut? Policajt na mieste vypise sek a ten sa plati cez postu. Znizuju sa tym vysky pokut, ako aj moznost korupcie. Ale to by sme sli sami proti sebe, ze? ;)
Aby som sa vsak zastal niektorych policajtov, rad by som podotkol to, co sa sepka ale nikto to nechce povedat nahlas. Radovi policajti udajne dostali plan pokut, ktore urcuju kolko penazi treba na kolkych pokutach vybrat za den, tyzden, mesiac... Ak niektory jednotlivec tento plan neplni, jeho nadriadeni ho mozu samozrejme s uvedenim inych dovodov obrat o cast mzdy. Takze ak nekradne, okrada svoju rodinu.
Ryba smrdi vzdy od hlavy.

Niekedy lutujem, ze zijem v tomto state, v ktorom 150 mafianov platenych z penazi vyse 5-tich milionov danovych poplatnikov tymto danovym poplatnikom komplikuje den co den podmienky na zivot a oni im za to daju svoje hlasy.

Nehovoriac o cestach, ktore su v dezolatnom stave. Nehovoriac o cestaroch, ktori rok co rok v obdobi december-marec absolutne necakaju sneh a potom aj 3 centimetre dokazu narobit kalamitu, nervozitu, nehody a znova viac a viac sa zvacsujuce vytlky.

Aj napriek tomu, ze jazdim rychlo, myslim si, ze jazdim bezpecne. Ak prekracujem rychlost, robim to vzdy tam, kde sa to da, kde mam prehlad a relativne nic nehrozi. Najdolezitejsie je podla mna aj tak dodrzat odstup, ine nepomaha. Ked za nikym budem nalepeny 10 cm, nestihnem zareagovat, ci pojdeme 20 alebo 200.
IMHO

A co si o novom cestnom zakone myslite Vy? Tesim sa na Vase reakcie.
Prida na vybrali.sme.sk
Diskusia k tejto tme neobsahuje iaden prspevok. Pridajte prv prve Vy! A prve teraz...
Nick:
Heslo:
Zabudnut heslo | Registrcia
Miro..
Ke je lovek spen, m nepriateov. Alebo me by nespen a me ma priateov... Dilema nastva v prpade, e lovek nevie, o je pre dleitejie..

zoznam rubrk

najnovie prspevky

alie prspevky