Dnes je piatok, 29. marec 2024
oslavuje Miroslav - Poslať pohľadnicu
 
Pomoc Napíšte nám
Miro..: Keď sa dlho pozeráš do priepasti, aj priepasť sa pozerá do Teba... späť na zoznam blogov
založiť blog
Krtkov sen: V Mexiku chcú postaviť podzemný mrakodrap

2011-08-15 15:05:33  |  Odporúčam  |  prečítané: 999x | poslať známemu

Krtkove domčeky – stavby, ktoré sa koncom 20. storočia vďaka nízkym energetickým nákladom začali z USA šíriť do celého sveta, si získavajú čoraz väčšiu obľubu i u nás. V Mexiku chcú nápad domu krytého zemou priniesť na úplne novú úroveň.

Kým väčšina novopostavených mrakodrapov rastie do závratných výšok, aby si na konto pripísali titul najvyššej stavby sveta, nový mexický projekt firmy BNKR Arquitectura má iné ciele. Stavba s názvom Earthscraper sa chce prevŕtavať hlbšie k jadru Zeme a poskytnúť husto zaľudnenej oblasti nové priestory na prácu i bývanie pri zachovaní pôvodného vzhľadu námestia. Prevrátený mrakodrap má tvar pyramídy a je čiastočne inšpirovaný skleneným parížskym múzeum Louvre.

Mrakodrap, ktorý má priniesť rovnováhu medzi modernou zmenou a zachovaním pôvodných proporcií mesta, bol jedným z finalistov súťaže magazínu eVolo. Hlavnou príčinou pre tento inovatívny typ stavby je skutočnosť, že v hlavnom meste Mexika nesmú mať budovy viac ako osem poschodí. Earthscraper ich bude mať 65, pričom vrchných desať poschodí s najväčším podielom denného svetla má byť zasvätených múzeu majskej a aztéckej kultúry.

Dizajn je inšpirovaný historickým vrstvením budov. S príchodom nových civilizácií sa vždy začínalo stavať odznova – na vrcholoch pôvodných stavieb. Dnešné moderné mesto leží na koloniálnych ruinách, ktoré ležia na aztéckych pyramídach a tie sú opäť postavené na starších pyramídach. Podľa portálu ArchDaily sa novodobý mrakodrap snaží „prekopať cez vrstvy miest, aby objavil mexické korene“.



Aby sa predišlo klaustrofobickému jaskynnému pocitu, vnútorný pás štruktúry zostane prázdny. Tým dostanú všetky obývateľné priestory rovnaký prístup k centrálnemu osvetleniu a ventilácii. Vrchol stavby, ktorý bude na úrovni pôvodného námestia, má byť presklený. Obyvateľom Earthscraperu sa tak naskytnú neobvyklé pohľady na dianie v meste. Na ploche 775-tisíc metrov štvorcových si okrem múzea nájdu svoje miesto i obchody a byty, ktorým je venovaných 10 poschodí a kancelárske priestory, ktoré zaberú zvyšok budovy.

Zdroj: SITA
Pridať na vybrali.sme.sk
Diskusia k tejto téme neobsahuje žiaden príspevok. Pridajte prvý práve Vy! A práve teraz...
Nick:
Heslo:
Zabudnuté heslo | Registrácia
Miro..
Keď je človek úspešný, má nepriateľov. Alebo môže byť neúspešný a môže mať priateľov... Dilema nastáva v prípade, že človek nevie, čo je preň dôležitejšie..

zoznam rubrík

najnovšie príspevky

ďalšie príspevky