Dnes je štvrtok, 28. marec 2024
oslavuje Soňa - Poslať pohľadnicu
 
Pomoc Napíšte nám
Miro..: Keď sa dlho pozeráš do priepasti, aj priepasť sa pozerá do Teba... späť na zoznam blogov
založiť blog
Galko: Špinavé praktiky Kaliňáka

2011-06-14 16:56:37  |  Odporúčam  |  prečítané: 992x | poslať známemu

V sobotu som absolvoval svoju prvú televíznu diskusiu. V TA3 som "diskutoval" s Robertom Kaliňákom. O povodniach, o stave armády, rozpočte, či priestupkovej imunite. Tie úvodzovky dávam preto, že od diskusie mala naša debata dosť ďaleko.

Vrátim sa teraz k momentu, keď Kaliňák požiadal uprostred debaty moderátorku Ľubu Oravovú o zverejnenie CD-ečka, čo priniesol so sebou, bez toho, aby jej povedal, čo na ňom je. Tá bez váhania súhlasila.

Skvele pripravená akcia a čuduj sa svet, o pár minút bolo všetko aj pripravené a záznam, získaný od "občana" bežal na obrazovke v priamom prenose. Show sa mohla začať.

Nedá sa zistiť, čo za auto to uháňalo po diaľnici a už vonkoncom nie, ktorý deň bola nahrávka urobená. Na zázname je vidieť uháňajúce čierne auto, ktoré prenasleduje mercedes a jazdu si nahráva. Nedá sa určiť presne ani rýchlosť, lebo keď sa táto začne šplhať vyššie (k 180-tke), mercedes údajne vládne čierne auto začne dobiehať. Celé je to nejaké divné.

Na nahrávke nevidno ani ŠPZ, ani maják, takže sa mi to naozaj ťažko posudzuje, ale nevylučujem, že na videu je jedno zo služobných aut, v ktorom ma vozia - tak, ako to tvrdí Kaliňák. Nebudem to popierať, nakoľko by sa mohlo stať, že Kaliňák vytiahne ďalšiu nahrávku od ďalšieho "občana", kde bude rovno nasnímaná ŠPZ aj tvár šoféra...

Pozrel som sa do môjho pracovného programu zo dňa 4.5.2011 - mal som ho naozaj celý deň nabitý. Začínal som skoro ráno v Trenčíne u generála Strculu, ktorému som bol pri príležitosti 99. narodenín odovzdať medailu, pokračoval tlačovkou SaS, vládou, povyšovaním generálov u prezidenta, viacerými mítingami a ďalšími aktivitami a končil som až o 19,30 kladením vencov pri pamätníku M.R.Štefánika.

Som si naozaj vedomý len dvoch prípadov, kedy som ja dal priamy pokyn na pustenie majáku, čo mi zákon umožňuje. Pamätám si to, že som pred cestou od generála Strculu ochrankárom povedal, že sa ponáhľame. Akou rýchlosťou sme išli, či na diaľnici vyložil vodič maják alebo použili len stroboskopy (špecifické modročervené blikajúce výstražné svetlá, umiestnené na maske a na prednom skle) naozaj dnes neviem - prakticky vždy v aute pracujem, mám zapnutý notebook alebo študujem materiály.

Dnes som obdržal informáciu od riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorý mi potvrdil, že je vecou mojich ochrankárov, ako ktorú konkrétnu situáciu vyhodnotia, kedy rýchlosť a o koľko prekročia a kedy pri tom použijú maják (pretože môže sa teoreticky stať, že naozaj bude treba z nejakého dôvodu "uniknúť" a vtedy nebudú rozmýšľať o tom, či maják áno alebo nie). Žiaden predpis tak neustanovuje.

Záleží mi však na tom, aby moji vodiči jazdili bezpečne a neohrozovali premávku a preto som im dal odo dnes pokyn, pokiaľ si to výlučne nebude vyžadovať moja bezpečnosť, rýchlosť už v žiadnom prípade neprekročiť viac ako o 20 km. A môj protokol a kancelária dostali pokyn organizovať mi program tak, aby som mal všade dostatočnú časovú rezervu.

Trochu sa ale ešte povenujem spomínanej nahrávke.

Na videu je jasne vidno, že ten, kto ho nahrával, vyčkával v pravom jazdnom pruhu. Najprv nafilmoval svoj tachometer, čakal, pokiaľ ho údajne čierne vládne vozidlo predbehne a hneď sa zaň zaradil, pokračujúc v nahrávaní. Nahrávke bola profesionálne pripravená, niekým, kto vedel, kde má stáť, kedy začať nahrávať a koho prenasledovať. Zo záberov je pravdepodobné, že v automobilae bola použitá buď kamera pevne uchytená na stojane alebo bola použitá kamera so stabilizátorom. Ktorý bežný "občan", náhodou sa pohybujúci po diaľnici, disponuje takýmito zariadeniami?

Ak by nahrávka pochádzala od "občana", tento by nemohol vôbec vedieť, kto v aute sedí a čo je to vôbec za vozidlo. A ak vozidlo viezlo naozaj mňa, "kameraman" presne vedel, odkiaľ vyrážame, kam ideme a na diaľnici nás čakal.

Ďalej v relácii Kaliňák oznámil, že som sa nevenoval na jeseň 2010 rozpočtu, lebo som sa venoval súkromným aktivitám a do rodiny nám pribudlo nové auto. Faktom je, že sme za mnou a manželkou poctivo zarobené peniaze (neviem, či on však vôbec vie, čo sú to poctivo zarobené peniaze a či sa s takýmto pojmom vôbec stretol), kúpili v tom čase staršej dcére nie síce úplne nové, ale zánovné auto. Teda kupovala jej ho manželka, ktorá aj všetko vybavovala, ja som sa v tejto veci nijak neangažoval, lebo som na to nemal čas. Zaujímavé, že aj o tomto Kaliňák vie...

Ešte viac toho Kaliňák v relácii a aj po relácii pri našom odchode zo štúdia povedal, napríklad o mojich návštevách niektorých častí ministerstva obrany ale aj iných miest v konkrétnom, niekedy aj nočnom čase, keď o mojom pohybe vedelo doslova len pár ľudí.

V tejto súvislosti pokladám za škandalózne, že Kaliňák má k dispozícii dokonalý prehľad o každom mojom kroku, vrátane toho, kedy a kde chodievam. Čo je to za človeka, ktorý si dovolí zhromažďovať informácie na ministra obrany a člena vlády Slovenskej republiky, jeho manželku či jeho dcéry alebo ich špicľovať? Má nejakú paralelnú "tajnú" službu alebo je spriahnutý s nejakými pochybnými individuami? Kam sme sa to celá krajina dostali, v akej džamahírii to žijeme, že sa niekto, kto využíva takéto mafiánske praktiky, rovnocenne posadí so mnou za diskusný stôl v nejakej relácii a hovorí si politik a podpredseda najsilnejšej opozičnej strany?

Každopádne, ak mu na takých informáciách tak veľmi záleží, som presvedčený, že ho dosť znervózňuje, keď vidí ako neustále čistím rezort od všetkých špinavých biznisov a postupne ruším gaunerské zmluvy z čias minulej vlády v rezorte obrany, cez ktoré odtekali provízie bohvie kam. Budem v tom aj naďalej pokračovať, pretože on ani nik podobný mi rozhodne nenaženie strach, práve naopak.

Častokrát sa ma ľudia pýtajú (a s výsmechom ma k tomu nabádal v relácii aj on), prečo nedám priamo na neho trestné oznámenie. Dali sme už šesť trestných oznámení na neznámeho páchateľa a siedme pripravujeme a podáme aj ďalšie, kedykoľvek budeme mať pocit, že to má zmysel. Ale na to, aby som niekoho považoval za gaunera, ten človek nemusí tak flagrantne porušiť zákon, že mu je možné dokázať úmysel.

Dôkazy je získať niekedy veľmi ťažké, až nemožné, ale napríklad, to že Kaliňák bol v dozornej rade spoločnosti Corinex Communications, a.s., tá bola akcionárom spoločnosti Corinex Group, a.s. so sídlom na tej istej adrese ako aj to, že lukratívna zmluva Mokys, kde dodatok v hodnote cca 59 miliónov EUR podpísal Jaroslav Baška len pár dní pred tohtoročnými voľbami, sa dá overiť jednoducho na internete. A tak sa stačí už len na príslušných miestach spýtať, za koľko miliónov a ktorá firma dostala od dodávateľa celého systému subdodávky a položiť si otázku, o čom to svedčí.

Ale tiež to nie je na trestné oznámenie.

Nech sa Kaliňák vyjadrí, či je v poriadku, keď riaditeľka kancelárie ministra obrany a zároveň bývalá sekretárka ministra vnútra pred svedkami ministrovi obrany zavalí : "Môj zlatý, ty ma neúkoluj, ja mám len jedného šéfa a ty to nie si."

Ani to nie je na trestné oznámenie.

Predkladanie informačných správ najprv ministrovi vnútra na prečítanie a až potom ich následné predloženie (alebo aj nepredloženie) ministrovi obrany tiež zrejme nie je na trestné oznámenie.

Telefonáty ministra vnútra jednotlivým sekčným riaditeľom ministra obrany a naliehanie na urýchlené uzavretie konkrétnej zmluvy s konkrétnym dodávateľom tiež nie sú na trestné oznámenie.

Aj keď to všetko svedčí o mnohom.

Na trestné oznámenie je však to, ak si niekto dovolí sledovať člena vlády, doslova ho prenasledovať na diaľnici (pričom tento môže mať vážny dôvod na rýchlejšiu jazdu), nedodžiavať minimálnu vzdialenosť a tým ohrozovať na živote jeho, seba a aj ostatných účastníkov cestnej premávky a takisto aj to, ak si niekto dovolí zverejniť v priamom prenose nahrávku, ktorá bola získaná viac než pochybným spôsobom alebo ju dokonca dal sám vyrobiť.

V tlači som sa dočítal, že Kaliňák zvažuje trestné oznámenie za moje výroky o gauneroch. Naopak, práve on bude vysvetľovať, kde získava vyššie spomenuté informácie a nahrávky, ktoré zhromažďuje o mne a mojej rodine.

Pravdepodobne sa už hodnoverne nedozviem, či sú to naaozaj zábery zo 4.maja 2011, či v tom aute vezú naozaj mňa, či tá rýchlosť korešponduje alebo je to video celé len vyfabrikované.

Teraz však ide o niečo viac. Ide o samotnú podstatu demokracie, nenechám to len tak, pretože za toto som na námestach pred viac ako dvadsiatimi rokmi neštrngal.

Na základe mnohých diskusných príspevkov tu na SME aj iných portáloch, kde diskutujúci prezentujú, čo si o tom celom myslia, ale napríklad aj na základe článku blogerského kolegu Slavomíra Repku, ale hlavne na základe všetkých vyššie uvedených závažných skutočností som sa rozhodol podať trestné oznámenie ja. Pretože som presvecdčený, že to celé bola a je organizovaná akcia.

Nech "občan" - vodič mercedesa a aj Kaliňák vysvetľujú. Či sa "náhodou" nepoznajú alebo aspoň nemajú spoločných veľmi dobrých známych. Ako video vzniklo, odkiaľ vedeli, že sa v ňom veziem ja, ako bolo "spontánne" nafilmované a ďalšie súvislosti.

Mám už aj tip, kto z môjho najbližšieho pracovného okolia mohol poslať nejakú operatívnu sms alebo niekomu zatelefonovať, kde, kedy a ako sa pohybujem a tým sa na koordinovaní tejto, ale aj iných "akcií" podieľať. Uznávam však prezumpciu neviny a nikomu nechcem ublížiť, takže ho zatiaľ nezverejním. Jeho meno dostane polícia, tá by to mala vedieť preveriť.

Som pripravený kedykoľvek v budúcnosti prijať primeranú zodpovednosť za akúkoľvek moju chybu, pokiaľ ju spravím, ale odmietam takéto praktiky. Verejnosť a aj ja máme právo vedieť, čo za špinavé hry sa tu hrajú a hlavne kto ich rozohráva. Pevne verím, že raz sa to všetci dozvieme.

Ľubomír Galko, utorok 14. júna 2011 10:30

Zdroj: lubomirgalko.blog.sme.sk

O čom je vlastne reč? Pozrite si video a urobte si vlastný názor:
Pridať na vybrali.sme.sk
Diskusia k tejto téme neobsahuje žiaden príspevok. Pridajte prvý práve Vy! A práve teraz...
Nick:
Heslo:
Zabudnuté heslo | Registrácia
Miro..
Keď je človek úspešný, má nepriateľov. Alebo môže byť neúspešný a môže mať priateľov... Dilema nastáva v prípade, že človek nevie, čo je preň dôležitejšie..

zoznam rubrík

najnovšie príspevky

ďalšie príspevky